Hoe vaak voor controle naar de tandarts toe?

Het is erg belangrijk dat je regelmatig voor een controle naar de tandarts gaat. Hierbij wordt dan gecheckt of er beginnende gaatjes zijn, of je tandvlees nog wel gezond is en wordt er tandplak en tandsteen verwijderd. Al deze handelingen zorgen ervoor dat je gebit in een gezonde staat blijft en er ook nog eens mooi uit blijft zien. Maar hoe vaak moet je nu voor controle naar de tandarts toe?

Halfjaarlijks controle

Het wordt aangeraden om toch minimaal ieder halfjaar voor een controle naar de tandarts te gaan. Als dit niet mogelijk is probeer dan in ieder geval één keer per jaar te gaan voor een controle. In deze frequentie kunnen problemen in een vroeg stadium gespot worden en kunnen er voorzorgsmaatregelen genomen worden die ergere problemen voorkomen.

Zo kan bijvoorbeeld een gaatje wat in een vroeg stadium in een tand of kies wordt opgemerkt, goed bijgehouden worden zodat het niet verder ontwikkelt tot een daadwerkelijk gaatje in je tand die een vulling nodig heeft. Mocht het toch tot een gaatje ontwikkelen dan moet deze met een vulling worden gerepareerd. Hiermee voorkom je dat een tand verder aftakelt en zelfs kan afbreken.

Tandsteen verwijderen tijdens de controle

Ook wordt er tijdens een tandartscontrole tandplak en tandsteen van je gebit verwijderd. Nu kan je tandplak op je tanden en kiezen wel voorkomen door goed te poetsen en te flossen, maar tandsteen is meestal onvermijdelijk. En wanneer tandplak zich eenmaal op je gebit heeft genesteld dan is dit ook moeilijk te verwijderen met enkel tanden poetsen. Daarom is het goed als de tandarts regelmatig tandplak en tandsteen van je tanden en kiezen verwijderd.